Tuesday, June 24, 2008

Stop staring at me!

Cred ca inteleg de ce nimeni nu a scris pana acum o carte majora despre diferentele dintre Romania si tarile vestice, o carte care sa surprinda aspecte din diferite domenii, de la psihologie la lingvistica si economie. Nu au facut-o fiindca e inutil.

Majoritatea studentilor romani plecati in afara isi pun intrebarile astea. Spun majoritatea fiindca nu toti au interese inter-culturale si nu toti sunt meditativi din fire. De fapt mai degraba spun "majoritatea" pentru a lasa o portita de scapare. Inca nu am intalnit nici un student roman plecat care sa nu fi ajuns la concluzii pe aceasta tema.

De ce ar fi inutila o asemenea carte deci?
Pai dupa o saptamana esti socat. Dupa o luna esti ceva mai putin socat. Dupa cateva luni incepi sa compari mai lucid. Dupa un semestru crezi ca reusesti sa compari chiar lucid. In curand incepi sa formulezi concluzii. Ajungi la anumite raspunsuri, dar apar noi intrebari. Raspunsurile se schimba in timp. Dar tot e bine ca ti-ai pus intrebarile in loc sa te intorci cu doar "bambina" si "ragazza" inserate in vocabular.
Dupa un semestru jumate intelegi "lumea vestica" foarte bine. O intelegi atat de bine incat realizezi ca nu poti generaliza in predictabilitate nici macar de la om la om, cu atat mai putin de la tara la tara invecinata, aproape deloc intre Italia si Anglia, chiar deloc intre Olanda si SUA. Si ce e cel mai tragic e ca totul se schimba.

Acum daca tot ai ajuns pana aici - ai gandit si rasgandit probleme, ai comparat, ai transat si-ai aplicat diferite perspective culturale - ar fi cea mai mare prostie sa scrii o carte pe care-o termini in "Nu exista nici o concluzie pe care o pot admite drept nici macar propria-mi sincera opinie."

Pe cuvant, uneori ma simt exact ca o maimuta in gradina zoologica. Stii ca existi, stii ca trebuie sa mananci, stii ca trebuie sa fii social pentru a te putea intr-un final reproduce, dar de ce se chiombesc astia la tine zilnic n-ai nici cea mai vaga idee.