Tuesday, March 11, 2008

De ce unii cred ca sunt masochista

... sau de ce eu ma bucur ca am trecut prin experienta nefericita a scolii romanesti si mi-au fost varate in cap atatea lucruri inutile.

Unde am crescut eu era expresia repetata obsesiv de profesori ca justificare era 'sa poti purta o conversatie inteligenta cand o sa ai ocazia'. Problema e ca discutiile pe teme de cultura generala, din experienta mea in Romania, fie se intampla la cateva beri pe o terasa si de obicei lipseste vreo structura sau vreun 'point' care sa fie urmarit pentru mai mult de cateva fraze, derivand eventual in filozofie, fie sunt cu un profesor foarte pasionat de materia lui care in mod ciudat ti-e si simpatic, dar fara sa aiba vreo finalitate practica.

Personal savurez la maxim o discutie si in special o gluma care se bazeaza pe cultura ta anterioara, de tipul "I'm trying to play a battle game online, but opponent isn't responding." - "Is he Swiss?"

Insa eu am avut dificultati in a le gasi in abundenta pe meleagurile noastre. Departe de mine ideea ca nu ar fi cu cine. Nu simt nevoia sa dezvolt aici. In schimb cred ca nu exista cultura acestora propriu-zisa. Sunt fie asociate cu scoala, si deci 'naspa', fie sunt intr-adevar legate de domenii specifice (glume intre doctori, intre manageri, intre advertisers etc.)

In primul rand, cultura generala e mereu asociata cu sentimente de genul celor descrise aici, de fortare la scoala si implicit de inutilitate. Daca e sa porti o discutie pe teme intelectuale de obicei te mandresti cu faptul ca nu le-ai invatat de la profi (ci pe Discovery sau in carti 'marfa rau, pe care evident ca nu le avem la scoala'), si o faci in modul cel mai informal posibil tocmai pentru a-ti sublinia opozitia fata de tot ce e academic si deci tocit.
Al doilea motiv e fiindca lipseste aproape cu desavarsire clasa sociala care isi permite la 20 de ani sa stea in puf material in timp ce vorbeste despre Locke si Machiavelli la un cocktail dupa o prelegere la facultate. Calitatii invatamantului i se adauga 'inutilitatea generala' din opinia studentului, astfel incat o discutie de 2 ore dupa un curs, pe tema respectivului cursului e rara. Mai mult, cu greu gasesti o persoana motivata si in acelasi timp instarita (si deci care nu are griji mai mari decat 'filozofeli') la 20 de ani, cu o mentalitate care sa-i permita bucuria unei astfel de discutii (vezi marea clasa a nouveau-riches de dupa revolutie, a caror ascensiune nu are nimic in comun cu educatia sau cultura). Si daca prin noroc gasesti un asemenea specimen, da-i o companie pe masura...