Sunday, January 20, 2008

Ce capsuna mea!

Azi mi-am indreptat atentia involuntar spre un videoclip difuzat la TV. E vorba de Loredana-Made in Romanie.

Am avut un mini-soc din care mi-am revenit in 5 secunde. Dupa ce-am asimilat, am trecut la incercare de intelegere, dar m-am lovit de-o perdeluta viu colorata. Inca incerc sa imi dau seama care e intentia si scopul melodiei.

Sa fie un efort de a da sens cuvantului "roman", incluzand, pe buna dreptate, in intelesul cuvantului diversitatea caracteristica tarii, dar punand totusi accent pe valori caracteristice doar acelor membri mai putin demni de admiratie? Deci sa fi fost 'pe bune'? Scop onorabil? Nu-l gasesc.
Sa fie o intentie de satirizare a acestor valori printr-o generalizare? Cu ce intentie? Difuzat la ProTv, ziua in amiaza mare, cu siguranta va pricepe Badea Vasile subtilitatea intentiei. Mai degraba i-a vini sa ias-ashe pan-afar', sa-i futa una tiganului de nu s-a videa.
A treia si ultima ipoteza, cea a unei incercari disperate de a-si largi publicul? (Incercare disperata sau nu, a functionat pentru alde Adria si Unirea in reclamele lor.) Ce s-o fi gandit? Suntem romani, nu putem canta manele. Am cantat populare in trecut, ce dracu. Si totusi, atata potential! In consecinta, observam un comportament de tipul -Hai sa ne imbracam noi, albi ca varu', in haine de tigani si sa dam putin din piept, zambim larg si tamp, miscam funduletul, ne poleim dintii cu aur pentru cateva ore si pretindem ca reprezentam autenticitatea rroma.

Care sa fie raspunsul?

Sa analizam versurile; muzica nu e de ajutor fiind un hibrid nereusit.
Melodia incepe relativ onorabil cu urmatoarele:
"ce misto ar fi pe bune
sa fim respectati in lume
esti roman in romania
dar tigan in italia
eurodemocratiaaaaaa
nu'i chiar asa"
O dorinta de inteles. Probabil daca as pleca in Italia si m-as lovi de prejudecati nerezonabile mi-as dori acelasi lucru.
Dar apoi vine explicatia, cantata intr-o veselie:
"ali-iali breee am plecat sa fac un ban,ban
dar mau expulzat inapoi la saraiman-man
capsunele,capsunele am cules un an-an
si-am cules si protofele
sa mai fac un ban-ban"
Si totusi, arzatoarea oftica persista:
"cand se aduna tot romanu'
nu-l imprasti nici cu tunu'
si mai vine si tiganu'
se oftica europeanu'"

Mi-as dori sa pot cita un clasic (daca tot o dam pe clisee): Acu' si cu p***-n c**, si cu sufletu-n rai?!

Sigur ca nu am o perspectiva nepartinitoare. Sigur ca n-am habar despre ce se cere si ce se plateste in muzica si televiziunea romaneasca in ultimul timp. Cu siguranta sunt mai putin informata despre potentialul financiar stors de la capsunari (Impotriva carora chiar nu am sentimente negative. E onorabil sa muncesti orice, cat timp o faci corect). E o certitudine - eu nu va trebui sa ascult melodia asta prin taxiuri si in pauzele publicitare. Nici nu vreau sa stric bucuria altora de a asculta o melodie, nici nu ma revolt fiindca sunt romanca si impartasesc o nationalitate cu "tiganu' care fura buzunaru' la italianu' ". Pur si simplu mi-as dori sa ne dam noi insine alta definitie decat ne dau italienii si spaniolii din clasa de jos. Pur si simplu m-a intristat.


N.B. Cand am spus autenticitatea rroma nu incercam sa fiu ironica. Cultura nu inseamna numai literatura, muzica si dans clasic. Totodata, nu e nevoie ca un popor sa fie de tip aboriginal sau trib african pentru a i se scuza lipsa acestora. Copilaria mea e presarata cu imaginea barbatilor inalti, robusti, cu palarii mari si negre, mergand pe drum de tara in carute cu fete si femei in haine viu colorate. Stiti voi, acele lucruri transformate in cliseu desavarsit de emisiuni precum Inima de tigan.