Tuesday, January 8, 2008

Putin mai intepator

Raspuns acestui post, din 6 Ianuarie 2007, pe tema "ce anume nu merge in sistemul roman de invatamant?":

Cred ca primul si cel mai important pas este ca profesorii, dar in special studentii sa se ia mult mai in serios. Stiu ca e destula aroganta in mediul academic, de ambele parti, dar e aroganta gratuita. Ceea ce am observat ca lipseste cu desavarsire in sistemul de invatamant romanesc e lipsa constiintei ca ceea ce faci chiar conteaza. Profesorii incep acest cerc vicios, de acord. Totusi, vorbind din experienta, un profesor caruia ii pasa de fiecare ora/curs/seminar in parte e desconsiderat pe ideea "cu o floare nu se face primvara" si "ce conteaza? diploma tot n-o sa valoreze nimic".

Ceea ce vreau sa spun e ca daca studentii s-ar lua pe sine mai in serios si nu si-ar permite sa isi piarda sute de ore din viata intr-un mod complet inutil, atunci profesorii ar lua o alta atitudinea. In afara Romaniei, la universitati bune, profesorii au emotii cand se afla in fata clasei. Dupa o vreme ajung sa-ti marturiseasca faptul ca le e teama sa nu spuna ceva stupid sau evident, aflandu-se in fata unor minti care ii judeca si ii vor admira sau respinge. Cert e ca nu vor ramane indiferenti. E vorba de timpul si viitorul lor, ce mama dracu. Mai mult, daca nu se ridica la nivelul asteptarilor , este dat afara. De ce? Fiindca studentilor chiar LE PASA. Cei aflati in asociatiile care mediaza cu profesorii isi iau treaba in serios si beneficiaza de sprijinul celorlalti. Daca ar fi sa despicam firul in patru, multi ridica problema "exista oricum un numar foarte limitat de profesori decenti in Romania, si aceia deja ocupa functii in universitati". Fals. Perspectiva mobilitatii in domeniul acesta si al lucrului cu studenti interesati ar atrage multi alti studenti care peste cativa ani ar vrea sa devina profesori excelenti, in loc de a deveni contabili, notari sau ingineri mediocri. Nu e destul de rapid? Aduceti romani plecati! Exista un puhoi care ar sari la sansa de a schimba ceva in viitorul tarii lor intr-un mod eficient. Solutii se pot gasi. Sa fie cine sa le gaseasca. Sa fie cine sa roteasca acea prima rotita.


Pana la urma, studentul roman sta pe spate, intrebandu-se indignat de ce nu se schimba generatia veche pentru ca poate, si doar in conditii favorabile, sa isi revizuiasca si el atitudinea putin. Generatiei vechi nu-i convine schimbarea si e invinuita sus si tare de catre studenti? Eh, majoritatii triste din generatia noua le convine mult mai mult sa nu se schimbe nimic. Chiar sa fie putin mai mult miserupism. Pe cat posibil. Cat sa nu deranjam pe nimeni, sa nu incomodam. Sa fim invizibili.
Care e problema in invatamantul romanesc? Nu se scutura mai nimeni de trista "capul plecat sabia nu taie" si eterna "Las-o ba' ca merge-asa". Inca.