Tuesday, January 8, 2008

Putin mai intepator

Raspuns acestui post, din 6 Ianuarie 2007, pe tema "ce anume nu merge in sistemul roman de invatamant?":

Cred ca primul si cel mai important pas este ca profesorii, dar in special studentii sa se ia mult mai in serios. Stiu ca e destula aroganta in mediul academic, de ambele parti, dar e aroganta gratuita. Ceea ce am observat ca lipseste cu desavarsire in sistemul de invatamant romanesc e lipsa constiintei ca ceea ce faci chiar conteaza. Profesorii incep acest cerc vicios, de acord. Totusi, vorbind din experienta, un profesor caruia ii pasa de fiecare ora/curs/seminar in parte e desconsiderat pe ideea "cu o floare nu se face primvara" si "ce conteaza? diploma tot n-o sa valoreze nimic".

Ceea ce vreau sa spun e ca daca studentii s-ar lua pe sine mai in serios si nu si-ar permite sa isi piarda sute de ore din viata intr-un mod complet inutil, atunci profesorii ar lua o alta atitudinea. In afara Romaniei, la universitati bune, profesorii au emotii cand se afla in fata clasei. Dupa o vreme ajung sa-ti marturiseasca faptul ca le e teama sa nu spuna ceva stupid sau evident, aflandu-se in fata unor minti care ii judeca si ii vor admira sau respinge. Cert e ca nu vor ramane indiferenti. E vorba de timpul si viitorul lor, ce mama dracu. Mai mult, daca nu se ridica la nivelul asteptarilor , este dat afara. De ce? Fiindca studentilor chiar LE PASA. Cei aflati in asociatiile care mediaza cu profesorii isi iau treaba in serios si beneficiaza de sprijinul celorlalti. Daca ar fi sa despicam firul in patru, multi ridica problema "exista oricum un numar foarte limitat de profesori decenti in Romania, si aceia deja ocupa functii in universitati". Fals. Perspectiva mobilitatii in domeniul acesta si al lucrului cu studenti interesati ar atrage multi alti studenti care peste cativa ani ar vrea sa devina profesori excelenti, in loc de a deveni contabili, notari sau ingineri mediocri. Nu e destul de rapid? Aduceti romani plecati! Exista un puhoi care ar sari la sansa de a schimba ceva in viitorul tarii lor intr-un mod eficient. Solutii se pot gasi. Sa fie cine sa le gaseasca. Sa fie cine sa roteasca acea prima rotita.


Pana la urma, studentul roman sta pe spate, intrebandu-se indignat de ce nu se schimba generatia veche pentru ca poate, si doar in conditii favorabile, sa isi revizuiasca si el atitudinea putin. Generatiei vechi nu-i convine schimbarea si e invinuita sus si tare de catre studenti? Eh, majoritatii triste din generatia noua le convine mult mai mult sa nu se schimbe nimic. Chiar sa fie putin mai mult miserupism. Pe cat posibil. Cat sa nu deranjam pe nimeni, sa nu incomodam. Sa fim invizibili.
Care e problema in invatamantul romanesc? Nu se scutura mai nimeni de trista "capul plecat sabia nu taie" si eterna "Las-o ba' ca merge-asa". Inca.

5 comments:

Anonymous said...

E generatia ''whatever''. VOiam si eu sa scriu despre ea. Oameni lipsiti de initiativa si perspectiva.

Mihai K. said...

O constatare a unei stari de fapt. Crezi ca esti prima careia i-au trecut prin cap gandurile astea? Toata lumea stie ca e nevoie de o schimbare si ca ar putea sa mearga mai bine lucrurile, dar ce poate sa faca un om de rand? E complet adevarat: cu o floare nu se face primavara. Mai sunt idealisti care se viseaza ministri si sunt convinsi ca vor schimba lumea.. Dar se pierd pe drum. Si ca o paranteza, sunt convins ca niciunul dintre actualii ministri nu spera ca va ajunge in functia asta vreodata. Revenind.. Tu vorbesti la modul global.. "Daca studentii [...] atunci profesorii.." Bun, asta stim si noi. Si ce vrei sa porneasca schimbarea asta? O evolutie inceata si sigura spre o alta mentalitate, impreuna cu niste decizii venite "de sus" care sa mai reduca din incompetenta si abuzuri. N-o sa fie nici o persoana care sa aduca vreo schimbare semnificativa de una singura - poate vreun ministru sau secretar de stat, dar si aia cu timpul. Studentul simplu poate doar sa-si blesteme zilele ca s-a nascut in anii '80 si sa spere ca va trece cu bine de facultate.

Iar legat de "puhoiul" ala.. Singurul puhoi care se intoarce cu patos in tara e ala de capsunari care vin acasa de sarbatori. Sigur, sunt destui cu facultati la activ care spun ca ar face si ar drege daca ar veni inapoi in Romania, dar oare cati ar renunta la ce au obtinut in strainatate de dragul unei picaturi de schimbare care oricum n-ar afecta cu nimic situatia de aici? Unii sunt sinceri cu ei insisi si recunosc ca n-au la ce se intoarce (sau daca ar face-o ar fi in interes personal - ex. investitii), altii incearca sa-si mai elibereze constiinta si sustin ca ar aduce cu ei schimbarea relelor, dar tocmai acele rele ii impedica, vezi Doamne, sa se intoarca. Paradox ii spune? Nu stiu, am fost miserupist in liceu. :)

Julesie said...

Vorbesti despre studenti de parca ar fi o masa omogena de laptari si analfabeti ('studentul simplu'), pe de o parte. Pe de alta , se considera net superiori. Aroganta gratuita. Studentii nu ar trebui sa fie 'simpli'. A stii sa citesti, scrie si memora nu echivaleaza cu a te distanta de masa usor manipulabila a unei tari. Initiativa si gandirea ar trebui sa faca diferenta. Bine punctat, Krossfire, generatia 'whatever'. E o atitudine vestica adolescenta (unde e de-a dreptul inutil sa fii contra singurului sistem care a mers vreodata) intr-o tara estica, unde toti bat apa-n piua despre cum 'ceva trebuie sa se schimbe'. Daca nu o fac studentii/generatia tanara, cine mama dracu sa o faca? E evolutia naturala, a fi plin de vointa cand esti tanar si blazat la batranete. De aici vine anormalitatea sesizata de mine.

Cat despre futilitatea oricarui efort din partea unui student... e o ramasita a gandirii comuniste care pune 'nu' in fata oricarei initiative si are constiinta imposibilitatii realizarii unui vis. Nu traim in vremuri marcate de normalitate, nu suntem multumiti de situatia prezenta, si totusi ne complacem.
E adevarat ca nevoie ar fi de o generatie exceptionala, care nu doar sa se informeze in ce fel se pot schimba lucrurile, dar care sa si treaca de acel blocaj mintal si sa se gandeasca la posibilitatea realizarii unui scop. Si, cel mai mult, sa nu mai fie chiar atat de miserupista. Da, chiar si un singur om poate face o diferenta mare fiindca lui i se vor alatura altii impresionati de ceea ce a facut. Suna foarte dulceag si irealizabil, dar suna astfel fiindca asta a inspirat filmele americane de duzina, nu fiindca nu se poate intampla.

Cat despre cei care doresc sa se intoarca - mi se pare o estimare pesimista. Oricine s-ar intoarce ar face-o din motive personale si in mare parte egoiste, ar fi absurd sa fie altfel. In fond te face sa te simti bine daca simti ca ajuti la imbunatatirea unei situatii.

skewsu, pentru cunoscatori :) said...

ii urasc pe profii mei de la facultate pentru ca is rautaciosi si ne privesc cu aroganta si de asemenea din start ne iau ca fiind niste imbecili notorii care vor sa faca meseria parintilor. poate asa e. important e ca e adevarat, abia astept sa se termine facultatea, sa imi aleg alta, unde macar sa ma duc cu drag, si nu cu sila.

ideea care probabil nu s-a desprins este accea ca CE A FOST PRIMA DATA?OUL SAU GAINA? RASPUNS : UN CERC NU ARE INCEPUT, asa cum nu cred ca vom gasi vreodata vinovatii pentru aceasta stare de fapt. profesori idioti si studenti care le copiaza modelul, intr-un mod mai tineresc (adica obraznic). romanilor, vi se pregateste ceva

Julesie said...

De-asta ziceam ca e nevoie de o generatie exceptionala. E normal sa copiezi profesorii, ala e rolul lor acolo. Pe de alta parte, toata lumea vrea ca 'ceva' sa se schimbe. Studentii macar sa gandeasca pentru ei. It's also true, in Romania you need serious balls to do something about it :)